London &Prevoz &Putopis 15 Jul 2007 11:41 am

Spavanje na aerodromu

Zadnju noć pre povratka u Beograd proveli smo na aerodromu Heathrow, odnosno njegovom Terminalu 4 (koristi ga British Airways za veći deo svojih letova, JAT Airways koristi Terminal 2). Računali smo da nam je to nekomforna, ali najmanje rizična kombinacija, s obzirom da smo imali jutarnji let (oko 9h, to je za mene rano jutro :), a nismo mogli da se pouzdamo u procenu vremena potrebnog da rano ustanemo, dođemo do aerodroma (uz promenu nekoliko prevoznih sredstava) i prođemo kontrole na ulazu. S obzirom na pojačane kontrole zbog skorašnjeg pokušaja postavljanja bombi u Londonu, naročito je security bio nepoznat faktor. Kasnije smo saznali da je nekolko sati posle našeg leta bila dignuta uzbuna (bez prave opasnosti, kako se na kraju ispostavilo), svi putnici su morali da napuste T4 koji je bio zatvoren nekoliko sati, a stotinak letova je bilo otkazano.

Nismo bili jedini koji su se odlučili za varijantu spavanja na aerodromu. NeÅ¡to pre ponoći, otprilike kada je stigao poslednji večernji tube za Heathrow, aerodromom su povremeni prolazili putnici tražeći deo koji je pogodan za spavanje. Ovakvih mesta nema mnogo – nekoliko stolova u Starbucks-u (otvorenom skoro cele noći) su već zauzeli ranoranioci, kafić na meÄ‘uspratu nije bio pogodan (zatvara se na nekoliko sati), pa su kao najbolja mesta ostala “rezervisana” sediÅ¡ta kod odlaznog dela aerodroma. Naravno, “spavanje” na aerodromu se uglavnom svelo na kratkotrajno dremanje, poÅ¡to sediÅ¡ta nisu bila udobna a mir su remetile razne maÅ¡ine za čišćenje i ljudi koji prolaze, a najveću buku je pravila (ovde isključujem režim za političku korektnost) grupa nevaspitanih ženetina iz neke afričke zemlje – prosto je neverovatno koliko je njihovo vriskanje (izgledalo je kao da prepričavaju neku Å¡pansku seriju) u sitne sate odzvanjalo aerodromom i prolazilo kroz čepiće za uÅ¡i, za koje sam mislio da će biti dovoljna zaÅ¡tita od buke.

 

Engleska &Prevoz &Putopis &Å kotska 19 Jun 2007 12:28 am

Autobus i voz za dinar (tj. funtu)

Evo već drugi put koristimo Megabus (tj. ovaj put Megatrain), ovaj put od Manchester-a do Edinburgh-a, po istoj “you-cant-beat-the-price” ceni od jedne funte (odnosno za dvoje to doÄ‘e 2*1 funta, plus pola funte za troÅ¡kove plaćanja karticom i to je sve, nema dodatnih troÅ¡kova). Ovaj put je to joÅ¡ bolja varijanta nego autobus od Londona do Sheffield-a – sada putujemo vozom, i to brzim i udobnim Virgin Train-om kome za ovu relaciju treba oko 3.5 sati. Megabus/Megatrain nema svoje vozove, već pravi ovakve kombinacije sa Virgin-om i joÅ¡ nekim kompanijama, a jedini problem je Å¡to nemate garantovanu rezervaciju sediÅ¡ta. Ali ovaj voz je bio poluprazan pa mesto nije problem, a povrh toga baÅ¡ danas sistem za rezervisanje je krahirao i niko nije imao rezervaciju – kapetan voza se zbog toga mnogo izvinjavao, ali rezultat je bio da smo mogli da sednemo gde hoćemo :).

Naravno, da bi se dobila karta za jednu funtu potrebno je rezervisati je dosta ranije. Za većinu linija, karte su dostupne 45 dana pre dana putovanja, a već posle nekoliko dana na popularnim relacijama nestane jeftinih karata. Mi smo sve kupovine obavili na vreme, tako da ćemo se joÅ¡ voziti za po funtu :). Nikakvu “kartu” u stvari ne dobijate, već samo Å¡ifru koju treba odÅ¡tampati i pokazati vozaču ili kondukteru, a prihvatljiva je i varijanta da mu samo pokažete SMS poruku sa brojem rezervacije (ako ste prilikom plaćanja izabrali opciju slanja SMS-a).

Megabus/Megatrain kao low budget sistem autobusa i vozova drži kompanija Stagecoach, koja inače drži lokalni prevoz u velikom broju engleskih gradova. Megabus autobuse kritikuju kao često rashodovane i prljave, ali recimo u poređenju sa našim standardom, ovo su sasvim dobri autobusi. A za britanski dinar tj. jednu funtu su sjajni.


   

Engleska &London &Prevoz &Putopis 17 Jun 2007 03:53 pm

Just In Time

Sedim u autobusu za Sheffield koji sam uhvatio tačno na vreme, iako je scenario stizanja na ovaj autobus bio napravljen vrlo optimistički, sa nekoliko faktora neizvesnosti. Sve je počelo tako što sam na vreme uzeo kartu za autobus od Londona do Sheffielda za samo jednu funtu (specijalna Internet ponuda kompanije Megabus – više o njima drugi put, pošto ćemo ih još koristiti na ovom putovanju) koji polazi u 15h – ne bi bilo ništa strašno da sam propustio ovaj autobus, ali vredelo je potruditi se. Po redu letenja JAT se nije obrukao i avion je poleteo i sleteo na vreme, tako da je sve počelo dobro – posle dugog taksiranja (saobraćaj na Heathrow-u je neverovatno prometan, kako u vazduhu tako i na zemlji) nešto pre 13h sam izašao iz aviona. Najveća nepoznanica bilo je koliko će trajati immigration tj. Kontrola pasoša i viza – nekad gužve mogu biti ogromne i preostaje vam samo strpljivo da čekate (kad već nemate pasoš neke od zemalja Evropske Unije koji imaju odvojen red bez mnogo gužve). To je potrajalo nekih 45 minuta, što je bilo blizu gornje granice tolerancije za stizanje na autobus. Imigracioni službenici su bili brzi, interesovalo ih je koliko ostajem i da li imam povratnu kartu, uz trik pitanje kako nameravam da stignem do Škotske.

U vreme kada sam kupio kartu, plan je bio prilično jednostavan – od aerodroma do grada se može stići regularnom metro tj. tube linijom (Picadilly line), Å¡to je predstavljalo optimum brzine i troÅ¡kova. MeÄ‘utim proverom reda vožnje nekoliko dana pred put saznao sam prilično neprijatnu činjenicu – baÅ¡ danas (nedelja je, pa se zbog smanjenog saobraćaja to koristi za razne poslove održavanja) će biti radovi na Picadilly liniji, i ako želim da koristim tube da bi stigao do centra (tj. Victoria stanice blizu koje je polazna stanica autobusa) morao bih da koristim kombinaciju 4 vožnje različitim tube linijama. To bi umesto nekih 40 minuta trajalo oko sat i po, dakle nema Å¡anse da se stigne na autobus u 15h. Na sreću, svaÅ¡ta se može pronaći na Internetu – kao Å¡to sam za prekid na Picadilly liniji saznao na net-u, tako sam odmah mogao da napravim i razne contigency planove 🙂 (Å¡to je uz ovoliki risk i faktore neizvesnosti bilo sasvim uputno). Lokalna varijanta gradskog saobraćajnog (Transport for London – TFL) ima dobar sajt na kome možete pogledati kompletan plan putovanja od tačke A do B, i to koristeći razne varijante raspoloživih prevoznih sredstava – tube, vozove, autobuse, brodove, tramvaje, laku železnicu, itd. Tako sam na put krenuo sa nekoliko odÅ¡tampanih varijanti, za različita početna vremena (zavisno od eventualnog kaÅ¡njenja aviona i trajanja immigration procedure) uparena sa alternativnim načinima dolaska do Sheffield-a (autobus ili voz, sa polascima sa različitih stanica u Londonu ili na Heathrow-u).

Na kraju sam, s obzirom da su prve dve stvari (JAT i imigraciona kontrola) bile po planu, „prošetao“ (to je bilo 5 minuta vrlo brzog hoda po hodnicima i trakama za prevoz) i stigao na Heathrow Express – voz koji je najbrži način da se od Heathrow-a dođe do centalnog Londona odnosno do Paddington stanice. Ova brzina košta – sa cenom karte od 15.50 funti u jednom smeru, za Heathrow Express kažu da je najskuplja železnica na svetu, ako se računa cena u odnosu na pređeno rastojanje. Detaljan raspored izabrane varijante puta odštampan sa sajta TFL-a sadržao je i instrukcije za put od Paddington stanice i prelazak na tube – Cental Line do Victoria stanice. Karta za tube je 4 funte, što je najgora varijanta – jeftinije je koristiti Oyster sistem plaćanja (više o tome drugi put, tj. kad se vratimo u London) ali ovde sam jurio svaki minut pa je bilo najbrže ubaciti sitninu u automat za karte. Posle toga čekao me je izlazak na površinu (London je odmah pokazao svoju lepotu u punom sjaju, bez kiše koja je pre toga padala danima) i brzi hod (uz povremeno trčanje) do polazne stanice autobusa koja je nekih 500 m dalje (znao sam kuda treba ići zato pre puta bacio pogled na Google Earth). Internet rulZ.

   

Prevoz &Velika Britanija 25 May 2007 01:52 am

British Airways online

Za povratak iz Londona izabrali smo British Airways (BA) i ovde smo već dobili pravu elektronsku kartu – kompletan proces nalaženja leta, rezervacije, plaćanja i izdavanja karte obavljen je online. Za plaćanje je ovaj put korišćena Diners kartica, pa je, zbog načina na koji se oni Å¡tite od zloupotreba na Internetu, ovaj proces zahtevao i jedan poziv call centru i najavu plaćanja. British Airways će na e-mail poslati elektronsku kartu koju treba odÅ¡tampati i poneti sa sobom, a takoÄ‘e će biti poslat i broj rezervacije koji možete koristiti za logovanje na BA sajt, odakle se mogu pogledati detalji rezervacije i odÅ¡tampati plan puta.

Dodatna prednost online rezervisanja i kupovine elektronske karte je Å¡to uÅ¡tedite ticket charge taksu koja bi se platila da je karta kupljena na Å¡alteru. ÄŒini mi se da je kod British Airways-a ta taksa nekih 15 GBP, Å¡to je solidna uÅ¡teda. 🙂

Evropa &Prevoz &Srbija 25 May 2007 12:53 am

JAT online kupovina karata

 

Tzv. “nacionalni avioprevoznik” pustio je saopÅ¡tenje da je 25.aprila 2007. izdao prvu elektronsku kartu. U istom saopÅ¡tenju se kaže da je karta “simbolično” izdata, Å¡to oprilike i opisuje realno stanje stvari, a to je da pored reklamne priče JAT joÅ¡ uvek nema prave elektronske karte.

Ipak, novi JAT-ov web sajt ima neke opcije za online pretraživanje letova i pravljenje rezervacija i mnogo je upotrebljiviji od stare verzije. Kod pretraživanja možete izabrati destinaciju i datume odlaska i povratka, a sistem će prikazati najnižu dostupnu cenu karata, Å¡to zavisi od stepena popunjenosti leta – prva mesta  se prodaju po najnižoj ceni, a kako se let popunjava tako raste i cena u nekoliko koraka. Ako tražite najnižu tarifu, obavezno stavite da opcija “Fleksibilni datumi polaska/povratka” bude uključena. Tada će biti prikazana tabela sa svim letovima nekoliko dana pre i posle izabranog datuma, sa informacijama o najnižoj tarifi za svaki let (odnosno kombinaciju odlaznog i dolaznog leta ako uzimate povratnu kartu), pa možete pronaći varijantu koja vam najviÅ¡e odgovara.

Probao sam kako radi ceo sistem i uspeo da rezerviÅ¡em karte – nisu prave elektronske poÅ¡to su na kraju ipak morale da se plate i podignu u nekoj poslovnici JAT-a, ali ipak je pronalaženje i izbor odgovarajućeg leta značajno olakÅ¡ano. JAT navodi da cena koja stoji na sajtu nije garantovana, već će to biti važeća cena u trenutku izdavanja karte u poslovnici . Rezervacija napravljena na web-u će biti držana 4 dana, tako da treba požuriti da ne bi ostali bez povoljnije tarife. Ipak u naÅ¡em slučaju je ispoÅ¡tovana najniža “promotivna” cena po kojoj smo izvrÅ¡ili rezervaciju (neÅ¡to ispod 100 EUR u jednom smeru za Beograd-London, sa svim taksama) . Prilikom rezervacije treba ostaviti i podatke o kreditnoj kartici, ali nisam primetio da JAT ove podatke koristi – plaćanje se radi na klasičan način (plastikom ili keÅ¡om) kada se doÄ‘e po kartu. Inače zgodan detalj je Å¡to možete izabrati i preferenciju za sediÅ¡te u avionu, recimo neko sa viÅ¡e mesta za noge 🙂 (nažalost, na mom letu su ta mesta već bila popunjena).

Iza online rezervacija karata na JAT.com stoji Amadeus-ov sistem e-Travel koji podržava sve opcije za izdavanje elektronskih karata, tako da pretpostavljamo da neće biti problem da JAT te karte zaista i uvede, ali pravo rešenje će biti tek onda kad bude omogućeno online plaćanje u domaćoj valuti i domaćim karticama.

Potvrda o rezervaciji se Å¡alje na e-mail