Engleska &Prevoz &Putopis &Å kotska 19 Jun 2007 12:28 am

Autobus i voz za dinar (tj. funtu)

Evo već drugi put koristimo Megabus (tj. ovaj put Megatrain), ovaj put od Manchester-a do Edinburgh-a, po istoj “you-cant-beat-the-price” ceni od jedne funte (odnosno za dvoje to doÄ‘e 2*1 funta, plus pola funte za troÅ¡kove plaćanja karticom i to je sve, nema dodatnih troÅ¡kova). Ovaj put je to joÅ¡ bolja varijanta nego autobus od Londona do Sheffield-a – sada putujemo vozom, i to brzim i udobnim Virgin Train-om kome za ovu relaciju treba oko 3.5 sati. Megabus/Megatrain nema svoje vozove, već pravi ovakve kombinacije sa Virgin-om i joÅ¡ nekim kompanijama, a jedini problem je Å¡to nemate garantovanu rezervaciju sediÅ¡ta. Ali ovaj voz je bio poluprazan pa mesto nije problem, a povrh toga baÅ¡ danas sistem za rezervisanje je krahirao i niko nije imao rezervaciju – kapetan voza se zbog toga mnogo izvinjavao, ali rezultat je bio da smo mogli da sednemo gde hoćemo :).

Naravno, da bi se dobila karta za jednu funtu potrebno je rezervisati je dosta ranije. Za većinu linija, karte su dostupne 45 dana pre dana putovanja, a već posle nekoliko dana na popularnim relacijama nestane jeftinih karata. Mi smo sve kupovine obavili na vreme, tako da ćemo se joÅ¡ voziti za po funtu :). Nikakvu “kartu” u stvari ne dobijate, već samo Å¡ifru koju treba odÅ¡tampati i pokazati vozaču ili kondukteru, a prihvatljiva je i varijanta da mu samo pokažete SMS poruku sa brojem rezervacije (ako ste prilikom plaćanja izabrali opciju slanja SMS-a).

Megabus/Megatrain kao low budget sistem autobusa i vozova drži kompanija Stagecoach, koja inače drži lokalni prevoz u velikom broju engleskih gradova. Megabus autobuse kritikuju kao često rashodovane i prljave, ali recimo u poređenju sa našim standardom, ovo su sasvim dobri autobusi. A za britanski dinar tj. jednu funtu su sjajni.


   

2 Responses to “Autobus i voz za dinar (tj. funtu)”

  1. on 22 Jun 2007 at 11:08 1.Veljko said …

    Ovo nije komentar vec neka vrsta emaila 🙂
    Prvo cekam da nesto napises skoro svakog dana, a danas vidim u ovoj vesti datum 19. jun. E moj kolega, malo sutra si ti to objavio 19. juna kada prekjuce nije bilo nista 🙂

  2. on 23 Jun 2007 at 22:36 2.Jovan said …

    Bilo je, samo tada nije bilo objavljeno pa nisi mogao da vidiš :). Nešto sam kucao usput u autobusu i vozu, ali nisam uvek imao Internet link za brz update blog-a.