Category ArchiveSrbijaSrbija &Velika Britanija 22 Aug 2007 12:45 am

British Airways online u Beogradu

British Airways je na beogradskom aerodromu postavio štand za promociju Internet servisa za kupovinu karata i prijavljivanje za let. Nisam još bio do aerodroma da vidim kako to izgleda, ali evo kakva su bila iskustva sa prijavljivanjem na londonskom aerodromu Heathrow.

Prvi korak je bio online rezervacija i plaćanje karata za naš let od Londona do Beograda (to je već opisano u blog-u, British Airways online). Kada kupite kartu online, dobijate broj rezervacije (booking reference) i elektronsku kartu koju možete odštampati. Kada dođe vreme za put, na samom aerodromu se koristi neki od kioska tj. terminala koji su postavljeni za samostalno prijavljivanje (check-in). Njihovo korišćenje je veoma jednostavno – trebate da ukucate broj rezervacije, odgovorite na nekoliko pitanja i na kraju odštampate vašu kartu za ulazak u avion. Najbolji deo ovog procesa (bar za mene:) je što po sami možete izabrati mesto u avionu gde želite da sedite – koji red, do prozora ili hodnika, itd. Ja sam, naravno, izabrao ono pored krilnih izlaza gde ima više mesta za noge (izbor tih mesta zahteva i da potvrdite da ste fizički spremni, u slučaju da treba koristiti izlaze za slučaj opasnosti).

Kada kupujete kartu na Internetu, negde u uslovima se napominje da pri dolasku na aerodrom morate pokazati kreditnu karticu kojom ste izvršili plaćanje. I zaista, u nekom trenutku je check-in kiosk zatražio da ubacim karticu u mašinu i zatim dozvolio nastavak procedure – zato pazite da ne krenete na put bez kartice koju ste koristili za plaćanje (pretpostavljam da mašina u kiosku samo skenira ali ne radi autorizaciju kartice, pa joj se može poturiti i neka druga, ali…).

Po završetku prijavljivanja sa odštampanom boarding kartom treba otići do “bagage drop-in” šaltera i predati prtljag – taj drop-in šalter je ustvari isto onaj šalter gde ste ranije čekali da završite celu proceduru, samo sada služi da donesete gotovu boarding kartu i ostavite prtljag. Dakle šalteri su i dalje neizbežni, ali samo korišćenje check-in kioska ubrzava celu proceduru i smanjuje gužve. Naravno, ukoliko putujete sa malo stvari možete preskočiti predavanje prtljaga i sve obaviti online pre polaska na put, ali uz potpuno idiotska ograničenja sadržaja ručnog prtljaga postalo je teško spakovati se na taj način.

Evropa &Prevoz &Srbija 25 May 2007 12:53 am

JAT online kupovina karata

 

Tzv. “nacionalni avioprevoznik” pustio je saopštenje da je 25.aprila 2007. izdao prvu elektronsku kartu. U istom saopštenju se kaže da je karta “simbolično” izdata, što oprilike i opisuje realno stanje stvari, a to je da pored reklamne priče JAT još uvek nema prave elektronske karte.

Ipak, novi JAT-ov web sajt ima neke opcije za online pretraživanje letova i pravljenje rezervacija i mnogo je upotrebljiviji od stare verzije. Kod pretraživanja možete izabrati destinaciju i datume odlaska i povratka, a sistem će prikazati najnižu dostupnu cenu karata, što zavisi od stepena popunjenosti leta – prva mesta  se prodaju po najnižoj ceni, a kako se let popunjava tako raste i cena u nekoliko koraka. Ako tražite najnižu tarifu, obavezno stavite da opcija “Fleksibilni datumi polaska/povratka” bude uključena. Tada će biti prikazana tabela sa svim letovima nekoliko dana pre i posle izabranog datuma, sa informacijama o najnižoj tarifi za svaki let (odnosno kombinaciju odlaznog i dolaznog leta ako uzimate povratnu kartu), pa možete pronaći varijantu koja vam najviše odgovara.

Probao sam kako radi ceo sistem i uspeo da rezervišem karte – nisu prave elektronske pošto su na kraju ipak morale da se plate i podignu u nekoj poslovnici JAT-a, ali ipak je pronalaženje i izbor odgovarajućeg leta značajno olakšano. JAT navodi da cena koja stoji na sajtu nije garantovana, već će to biti važeća cena u trenutku izdavanja karte u poslovnici . Rezervacija napravljena na web-u će biti držana 4 dana, tako da treba požuriti da ne bi ostali bez povoljnije tarife. Ipak u našem slučaju je ispoštovana najniža “promotivna” cena po kojoj smo izvršili rezervaciju (nešto ispod 100 EUR u jednom smeru za Beograd-London, sa svim taksama) . Prilikom rezervacije treba ostaviti i podatke o kreditnoj kartici, ali nisam primetio da JAT ove podatke koristi – plaćanje se radi na klasičan način (plastikom ili kešom) kada se dođe po kartu. Inače zgodan detalj je što možete izabrati i preferenciju za sedište u avionu, recimo neko sa više mesta za noge 🙂 (nažalost, na mom letu su ta mesta već bila popunjena).

Iza online rezervacija karata na JAT.com stoji Amadeus-ov sistem e-Travel koji podržava sve opcije za izdavanje elektronskih karata, tako da pretpostavljamo da neće biti problem da JAT te karte zaista i uvede, ali pravo rešenje će biti tek onda kad bude omogućeno online plaćanje u domaćoj valuti i domaćim karticama.

Potvrda o rezervaciji se šalje na e-mail