Evropa &Prevoz &Srbija 25 May 2007 12:53 am

JAT online kupovina karata

 

Tzv. “nacionalni avioprevoznik” pustio je saopštenje da je 25.aprila 2007. izdao prvu elektronsku kartu. U istom saopštenju se kaže da je karta “simbolično” izdata, što oprilike i opisuje realno stanje stvari, a to je da pored reklamne priče JAT još uvek nema prave elektronske karte.

Ipak, novi JAT-ov web sajt ima neke opcije za online pretraživanje letova i pravljenje rezervacija i mnogo je upotrebljiviji od stare verzije. Kod pretraživanja možete izabrati destinaciju i datume odlaska i povratka, a sistem će prikazati najnižu dostupnu cenu karata, što zavisi od stepena popunjenosti leta – prva mesta  se prodaju po najnižoj ceni, a kako se let popunjava tako raste i cena u nekoliko koraka. Ako tražite najnižu tarifu, obavezno stavite da opcija “Fleksibilni datumi polaska/povratka” bude uključena. Tada će biti prikazana tabela sa svim letovima nekoliko dana pre i posle izabranog datuma, sa informacijama o najnižoj tarifi za svaki let (odnosno kombinaciju odlaznog i dolaznog leta ako uzimate povratnu kartu), pa možete pronaći varijantu koja vam najviše odgovara.

Probao sam kako radi ceo sistem i uspeo da rezervišem karte – nisu prave elektronske pošto su na kraju ipak morale da se plate i podignu u nekoj poslovnici JAT-a, ali ipak je pronalaženje i izbor odgovarajućeg leta značajno olakšano. JAT navodi da cena koja stoji na sajtu nije garantovana, već će to biti važeća cena u trenutku izdavanja karte u poslovnici . Rezervacija napravljena na web-u će biti držana 4 dana, tako da treba požuriti da ne bi ostali bez povoljnije tarife. Ipak u našem slučaju je ispoštovana najniža “promotivna” cena po kojoj smo izvršili rezervaciju (nešto ispod 100 EUR u jednom smeru za Beograd-London, sa svim taksama) . Prilikom rezervacije treba ostaviti i podatke o kreditnoj kartici, ali nisam primetio da JAT ove podatke koristi – plaćanje se radi na klasičan način (plastikom ili kešom) kada se dođe po kartu. Inače zgodan detalj je što možete izabrati i preferenciju za sedište u avionu, recimo neko sa više mesta za noge 🙂 (nažalost, na mom letu su ta mesta već bila popunjena).

Iza online rezervacija karata na JAT.com stoji Amadeus-ov sistem e-Travel koji podržava sve opcije za izdavanje elektronskih karata, tako da pretpostavljamo da neće biti problem da JAT te karte zaista i uvede, ali pravo rešenje će biti tek onda kad bude omogućeno online plaćanje u domaćoj valuti i domaćim karticama.

Potvrda o rezervaciji se šalje na e-mail

One Response to “JAT online kupovina karata”

  1. on 05 Jun 2007 at 14:54 1.Barbara said …

    Tako je to kad covek pati od “dugih nogu” pa mora da juri komfornija mesta po avionima:)

Trackback This Post | Subscribe to the comments through RSS Feed

Leave a Reply