Hrana &Å kotska 30 Jun 2007 07:57 am

Brđanska hrana

Ovčije iznutrice (srce, jetra i pluća) sitno iseckane i pomeÅ¡ane sa lukom, ovsom, začinskim travama i drugim dodacima. Ovom smesom se napuni ovčiji želudac i tako se kuva oko sat vremena. Ovakav opis ne obećava mnogo, ali tako se pravi haggis, tradicionalno Å¡kotsko jelo. Naravno, morao sam da iskoristim priliku i probam hagis u lokalnom pub-u i bio je odličan. S obzirom da je sadržaj sitno iseckan i ne primete se svi sastojci, a po ukusu se odmah prepoznaje jagnjetina tj. ovčetina. Na donjoj slici haggis je ona crna smesa na levoj strani tanjira, servirana na uobičajeni način (“with neeps and tatties” – to je Å¡kotska varijanta od “turnip and potatoes”). U joÅ¡ tradicionalnijoj varijanti, haggis se na tanjiru poslužuje u onome u čemu je pripreman – ovčijem želucu.

Putopis &Å kotska 30 Jun 2007 07:35 am

Hajlenderov zamak

Za Eilean Donan (ovo je škotska varijanta naziva Island of Donan) lokalni vodiči kažu da je najslikaniji zamak na svetu. Ova izjava je verovatno preterana (ovde ne dolazi baš toliko turista koji neprestano škljocaju), ali Eilean Donan se često koristi kao motiv iz Škotske, poznat je i iz čuvenog filma Highlander, a imao je i ulogu u jednom Bond James Bond-u (The World Is Not Enough).

Eilean Donan je izgrađen početkom 12. veka na malom ostrvu (koje je u međuvremeno povezano sa kopnom) i postao je uporište klana MacKenzie, da bi ga kasnije nasledio klan MacRae. Početkom 18. veka zamak je potpuno razrušen – prvo su ga nakratko preuzeli španci (o ovome možda više neki drugi put kad budemo pričali o istoriji Škotske), da bi ga ubrzo posle toga engleska mornarica ponovo osvojila i porušila. Za današnji izgled zaslužna je višegodišnja restauracija koju je sproveo jedan od članova klana MacRae početkom 20. veka. Dakle Eileen Donan možda više ne izgleda kao onda kada je napravljen prvi put, ali ovo je zamak dostojan nekog highlander-a.

Hrana &Å kotska 26 Jun 2007 09:12 pm

Å kotske jagode

Mljac mljac… danas smo jeli sjajne jagode (ovde njihova sezona tek počinje). Domaće, Å¡kotske, iz Stirlinga, sveže ubrane, velike, slatke i izuzetno aromatične. Lokalni prodavac od koga smo ih kupili na odmoriÅ¡tu kod Hamish-a, čupavog govečeta, nam je rekao i koji je naziv ove vrste jagoda (a rekao je da imaju i joÅ¡ slaÄ‘u sortu), ali to smo zaboravili čim smo ih sve pojeli :).

Putopis &Å kotska 26 Jun 2007 08:59 pm

Čupavo goveče

Hairy coo (najpribližniji prevod bi bio čupava krava, odnosno goveče) ili highland cattle (brđanska stoka) je naziv za jako simpatičnu životinjsku vrstu koja je jedna od maskota Škotske. Kao što se iz imena može naslutiti, čupavo goveče se od svojih rođaka razlikuje po tome što je čupavo, što je jasno iz dole priloženih slika. Veliki broj organizovanih tura po Škotskoj se zaustavlja pored livade gde se nalazi hairy coo po imenu Hamish, koji je najpoznatiji i najslikaniji primerak svoje vrste. S obzirom da je ovo jedini primerak koji se može videti u okolini, izgleda kao je ovo napravljeno kao predstava za turiste. Ipak posle Hamish-a smo po škotskim brdima povremeno viđali grupe ovih čupavih životinja (koje su odlično prilagođene životu u brdima), tako da je potvrđeno postojanje čupavih govečića.

Å kotska 25 Jun 2007 10:52 pm

Tura po Å¡kotskoj divljini

Krećemo na turu po škotskim brdima. Na programu je obilazak raznih brda i planina, jezera i dvoraca, kao i ostrva Skye. Najveći deo ovog England & Scotland putovanja smo organizovali u sopstvenoj režiji, jedino za ovaj segment koristimo standardnu upakovanu turu. Izabrali smo agenciju Haggis Adventures i njihovu Skye High tour koja traje tri dana – postoje i druge ture na kojima se vidi više stvari, ali one traju duže (do 8 dana) pa nam se ne uklapaju u raspored. Naravno, i ova tura je unapred rezervisana i plaćena preko Interneta, pa ostaje samo da se ujutro nađemo na polaznom mestu (odmah ispred hostela u kome smo) i krećemo ka scottish highlands-ima.

Hrana &Å kotska 23 Jun 2007 12:28 am

Irn-Bru, prvo energetsko piće

Irn-bru je najpoznatije škotsko gazirano bezalkoholno piće i postoji više od sto godina. Upadljivo narandžaste boje je i ima klasično nedefinisan ukus rastopljenih dečijih žvaka, kao i većina drugih energetskih pića – meni se sviđa :). Glavni sastojci, pored zašećerene gazirane vode, su kofein i kinin, kao i ammonium ferric citrate. Zbog ovog poslednjeg sastojka (jedinjenja gvožđa) Irn-Bru se u početku zvao Iron-Brew i reklamirao kao „gvozdeno piće“, ali ovaj naziv je posle nekog vremena morao biti promenjen. Danas se Irn-Bru reklamira kao energy drink, a verovatno je najstarije energetsko piće na svetu.

Priča se da samo dva čoveka znaju kompletnu formulu za pravljenje Irn-Bru-a, Å¡to i nije baÅ¡ originalna priča. Ipak zanimljivo je da je Å kotska jedno od retkih tržiÅ¡ta na svetu gde Coca Cola nije uspela da nametne svoju dominaciju – najprodavanije bezalkoholno piće je i dalje Irn-Bru. Da li zbog lokal-patriotizma ili Å¡to stvano deluje (možda zbog zajedničkog sastojka – Å¡kotske vode?), ali Irn-Bru je u Å kotskoj omiljeno piće za lečenje jutarnjeg mamurluka izazvanog preteranom konzumacijom drugih Å¡kotskih specijaliteta. Zbog ovoga bi se mogao reklamirati uz parolu “Waking up Scotland since 1901”.


Next Page »