Category ArchiveHranaHrana &Putopis &Škotska 01 Jul 2007 01:19 am

Whisky – voda života

„Uškeba, uškeba…!“ odzvanjalo je dok su nas vodiči učili da nazdravljamo na škotskoj varijanti gaelic jezika, izgovarajući „usquebaugh“, što u prevodu znači voda života, a što se naravno odnosi na – viski. Škotska je poznata širom sveta po ovom piću – škoti (gde se koristi naziv whisky, nasuprot whiskey u irskoj varijanti) tvrde da su ga oni izmislili, dok neki misle da je ipak Irska prava postojbina skivija. Dok se širom sveta uglavnom konzumiraju varijante nastale mešanjem viskija iz više izvora, ovde postoji dosta lokalnih podruma gde se može pronaći single malt.

Naša tura nije obuhvatala svraćanje u neku destileriju, ali zato je isplanirana simbolična degustacija na otvorenom uz nazdravljanje škotskim junacima. Ova degustacija se brzo završila – odmah po sipanju u čaše, bez ikakvog upozorenja (osim uvek prisutnih oblaka) desila se provala oblaka, pa je viski bio razređen pravom škotskom kišom, a (skoro) svi su pohitali nazad u autobus. Na donjoj slici može se videti pripremljena flaša sa Ben Nevis-om u pozadini (da, ono što se nazire na vrhu je sneg, a kalendarsko leto je već počelo), koji trenutak pre kiše.


Hrana &Škotska 30 Jun 2007 07:57 am

Brđanska hrana

Ovčije iznutrice (srce, jetra i pluća) sitno iseckane i pomešane sa lukom, ovsom, začinskim travama i drugim dodacima. Ovom smesom se napuni ovčiji želudac i tako se kuva oko sat vremena. Ovakav opis ne obećava mnogo, ali tako se pravi haggis, tradicionalno škotsko jelo. Naravno, morao sam da iskoristim priliku i probam hagis u lokalnom pub-u i bio je odličan. S obzirom da je sadržaj sitno iseckan i ne primete se svi sastojci, a po ukusu se odmah prepoznaje jagnjetina tj. ovčetina. Na donjoj slici haggis je ona crna smesa na levoj strani tanjira, servirana na uobičajeni način (“with neeps and tatties” – to je škotska varijanta od “turnip and potatoes”). U još tradicionalnijoj varijanti, haggis se na tanjiru poslužuje u onome u čemu je pripreman – ovčijem želucu.

Hrana &Škotska 26 Jun 2007 09:12 pm

Škotske jagode

Mljac mljac… danas smo jeli sjajne jagode (ovde njihova sezona tek počinje). Domaće, škotske, iz Stirlinga, sveže ubrane, velike, slatke i izuzetno aromatične. Lokalni prodavac od koga smo ih kupili na odmorištu kod Hamish-a, čupavog govečeta, nam je rekao i koji je naziv ove vrste jagoda (a rekao je da imaju i još slađu sortu), ali to smo zaboravili čim smo ih sve pojeli :).

Hrana &Škotska 23 Jun 2007 12:28 am

Irn-Bru, prvo energetsko piće

Irn-bru je najpoznatije škotsko gazirano bezalkoholno piće i postoji više od sto godina. Upadljivo narandžaste boje je i ima klasično nedefinisan ukus rastopljenih dečijih žvaka, kao i većina drugih energetskih pića – meni se sviđa :). Glavni sastojci, pored zašećerene gazirane vode, su kofein i kinin, kao i ammonium ferric citrate. Zbog ovog poslednjeg sastojka (jedinjenja gvožđa) Irn-Bru se u početku zvao Iron-Brew i reklamirao kao „gvozdeno piće“, ali ovaj naziv je posle nekog vremena morao biti promenjen. Danas se Irn-Bru reklamira kao energy drink, a verovatno je najstarije energetsko piće na svetu.

Priča se da samo dva čoveka znaju kompletnu formulu za pravljenje Irn-Bru-a, što i nije baš originalna priča. Ipak zanimljivo je da je Škotska jedno od retkih tržišta na svetu gde Coca Cola nije uspela da nametne svoju dominaciju – najprodavanije bezalkoholno piće je i dalje Irn-Bru. Da li zbog lokal-patriotizma ili što stvano deluje (možda zbog zajedničkog sastojka – škotske vode?), ali Irn-Bru je u Škotskoj omiljeno piće za lečenje jutarnjeg mamurluka izazvanog preteranom konzumacijom drugih škotskih specijaliteta. Zbog ovoga bi se mogao reklamirati uz parolu “Waking up Scotland since 1901”.


Hrana &Škotska 23 Jun 2007 12:16 am

Krompir, pečen, sa prilozima

Slično kao u Irskoj, i u Škotskoj je vekovima krompir bio osnovna hrana najširih slojeva stanovništva, a i ovde se prepričavaju posledice gladnih godina kada zbog lošeg roda krompira hrane nije bilo dovoljno. Naravno ovo više nije slučaj, ali krompir je i dalje jedna od osnovnih namirnica, a jedan od lokalnih specijaliteta je pečeni krompir (baked potato) sa raznim dodacima. Probali smo varijantu u The Baked Potato Shop koja je blizu tradicionalnoj – veliki pečeni krompir je rasečen i napunjen mladim sirom (cottage cheese). Vrlo jednostavno i jako ukusno jelo, čak je i korica krompira bila odlična :).