Hrana &Putopis &Å kotska 01 Jul 2007 01:19 am

Whisky – voda života

„UÅ¡keba, uÅ¡keba…!“ odzvanjalo je dok su nas vodiči učili da nazdravljamo na Å¡kotskoj varijanti gaelic jezika, izgovarajući „usquebaugh“, Å¡to u prevodu znači voda života, a Å¡to se naravno odnosi na – viski. Å kotska je poznata Å¡irom sveta po ovom piću – Å¡koti (gde se koristi naziv whisky, nasuprot whiskey u irskoj varijanti) tvrde da su ga oni izmislili, dok neki misle da je ipak Irska prava postojbina skivija. Dok se Å¡irom sveta uglavnom konzumiraju varijante nastale meÅ¡anjem viskija iz viÅ¡e izvora, ovde postoji dosta lokalnih podruma gde se može pronaći single malt.

Naša tura nije obuhvatala svraćanje u neku destileriju, ali zato je isplanirana simbolična degustacija na otvorenom uz nazdravljanje škotskim junacima. Ova degustacija se brzo završila – odmah po sipanju u čaše, bez ikakvog upozorenja (osim uvek prisutnih oblaka) desila se provala oblaka, pa je viski bio razređen pravom škotskom kišom, a (skoro) svi su pohitali nazad u autobus. Na donjoj slici može se videti pripremljena flaša sa Ben Nevis-om u pozadini (da, ono što se nazire na vrhu je sneg, a kalendarsko leto je već počelo), koji trenutak pre kiše.


Hrana &Å kotska 30 Jun 2007 07:57 am

Brđanska hrana

Ovčije iznutrice (srce, jetra i pluća) sitno iseckane i pomeÅ¡ane sa lukom, ovsom, začinskim travama i drugim dodacima. Ovom smesom se napuni ovčiji želudac i tako se kuva oko sat vremena. Ovakav opis ne obećava mnogo, ali tako se pravi haggis, tradicionalno Å¡kotsko jelo. Naravno, morao sam da iskoristim priliku i probam hagis u lokalnom pub-u i bio je odličan. S obzirom da je sadržaj sitno iseckan i ne primete se svi sastojci, a po ukusu se odmah prepoznaje jagnjetina tj. ovčetina. Na donjoj slici haggis je ona crna smesa na levoj strani tanjira, servirana na uobičajeni način (“with neeps and tatties” – to je Å¡kotska varijanta od “turnip and potatoes”). U joÅ¡ tradicionalnijoj varijanti, haggis se na tanjiru poslužuje u onome u čemu je pripreman – ovčijem želucu.

Hrana &Å kotska 26 Jun 2007 09:12 pm

Å kotske jagode

Mljac mljac… danas smo jeli sjajne jagode (ovde njihova sezona tek počinje). Domaće, Å¡kotske, iz Stirlinga, sveže ubrane, velike, slatke i izuzetno aromatične. Lokalni prodavac od koga smo ih kupili na odmoriÅ¡tu kod Hamish-a, čupavog govečeta, nam je rekao i koji je naziv ove vrste jagoda (a rekao je da imaju i joÅ¡ slaÄ‘u sortu), ali to smo zaboravili čim smo ih sve pojeli :).

Hrana &Å kotska 23 Jun 2007 12:28 am

Irn-Bru, prvo energetsko piće

Irn-bru je najpoznatije škotsko gazirano bezalkoholno piće i postoji više od sto godina. Upadljivo narandžaste boje je i ima klasično nedefinisan ukus rastopljenih dečijih žvaka, kao i većina drugih energetskih pića – meni se sviđa :). Glavni sastojci, pored zašećerene gazirane vode, su kofein i kinin, kao i ammonium ferric citrate. Zbog ovog poslednjeg sastojka (jedinjenja gvožđa) Irn-Bru se u početku zvao Iron-Brew i reklamirao kao „gvozdeno piće“, ali ovaj naziv je posle nekog vremena morao biti promenjen. Danas se Irn-Bru reklamira kao energy drink, a verovatno je najstarije energetsko piće na svetu.

Priča se da samo dva čoveka znaju kompletnu formulu za pravljenje Irn-Bru-a, Å¡to i nije baÅ¡ originalna priča. Ipak zanimljivo je da je Å kotska jedno od retkih tržiÅ¡ta na svetu gde Coca Cola nije uspela da nametne svoju dominaciju – najprodavanije bezalkoholno piće je i dalje Irn-Bru. Da li zbog lokal-patriotizma ili Å¡to stvano deluje (možda zbog zajedničkog sastojka – Å¡kotske vode?), ali Irn-Bru je u Å kotskoj omiljeno piće za lečenje jutarnjeg mamurluka izazvanog preteranom konzumacijom drugih Å¡kotskih specijaliteta. Zbog ovoga bi se mogao reklamirati uz parolu “Waking up Scotland since 1901”.


Hrana &Å kotska 23 Jun 2007 12:16 am

Krompir, pečen, sa prilozima

Slično kao u Irskoj, i u Škotskoj je vekovima krompir bio osnovna hrana najširih slojeva stanovništva, a i ovde se prepričavaju posledice gladnih godina kada zbog lošeg roda krompira hrane nije bilo dovoljno. Naravno ovo više nije slučaj, ali krompir je i dalje jedna od osnovnih namirnica, a jedan od lokalnih specijaliteta je pečeni krompir (baked potato) sa raznim dodacima. Probali smo varijantu u The Baked Potato Shop koja je blizu tradicionalnoj – veliki pečeni krompir je rasečen i napunjen mladim sirom (cottage cheese). Vrlo jednostavno i jako ukusno jelo, čak je i korica krompira bila odlična :).


Â