Putopis &Å kotska 26 Jun 2007 08:59 pm

Čupavo goveče

Hairy coo (najpribližniji prevod bi bio čupava krava, odnosno goveče) ili highland cattle (brđanska stoka) je naziv za jako simpatičnu životinjsku vrstu koja je jedna od maskota Škotske. Kao što se iz imena može naslutiti, čupavo goveče se od svojih rođaka razlikuje po tome što je čupavo, što je jasno iz dole priloženih slika. Veliki broj organizovanih tura po Škotskoj se zaustavlja pored livade gde se nalazi hairy coo po imenu Hamish, koji je najpoznatiji i najslikaniji primerak svoje vrste. S obzirom da je ovo jedini primerak koji se može videti u okolini, izgleda kao je ovo napravljeno kao predstava za turiste. Ipak posle Hamish-a smo po škotskim brdima povremeno viđali grupe ovih čupavih životinja (koje su odlično prilagođene životu u brdima), tako da je potvrđeno postojanje čupavih govečića.

2 Responses to “ÄŒupavo goveče”

  1. on 02 Jul 2007 at 09:05 1.Veljko said …

    Malo smo vickasti u poslednje vreme 🙂 Nego nesto mi je cudno kod ovih slika. Prva je slikana iza ograde a druga sa dobrim zumom. Da nesto ne preskaces u opisu ovih “simpaticnih cupavih govecica”?

  2. on 02 Jul 2007 at 09:58 2.Jovan said …

    Ne, to su prava govečad :). Prva slika je taj čuveni Hamish, hairy coo za turiste, druga slika je napravljena negde drugde (pasli su na daljoj strani pa sam morao da ih jurim zumom) i predstavlja dokaz da Hamish nije jedini. Ili bar nije jedini koji ima istog stilistu i frizera :).