Monthly ArchiveMay 2007Prevoz &Velika Britanija 25 May 2007 01:52 am

British Airways online

Za povratak iz Londona izabrali smo British Airways (BA) i ovde smo već dobili pravu elektronsku kartu – kompletan proces nalaženja leta, rezervacije, plaćanja i izdavanja karte obavljen je online. Za plaćanje je ovaj put korišćena Diners kartica, pa je, zbog načina na koji se oni štite od zloupotreba na Internetu, ovaj proces zahtevao i jedan poziv call centru i najavu plaćanja. British Airways će na e-mail poslati elektronsku kartu koju treba odštampati i poneti sa sobom, a takođe će biti poslat i broj rezervacije koji možete koristiti za logovanje na BA sajt, odakle se mogu pogledati detalji rezervacije i odštampati plan puta.

Dodatna prednost online rezervisanja i kupovine elektronske karte je što uštedite ticket charge taksu koja bi se platila da je karta kupljena na šalteru. Čini mi se da je kod British Airways-a ta taksa nekih 15 GBP, što je solidna ušteda. 🙂

Evropa &Prevoz &Srbija 25 May 2007 12:53 am

JAT online kupovina karata

 

Tzv. “nacionalni avioprevoznik” pustio je saopštenje da je 25.aprila 2007. izdao prvu elektronsku kartu. U istom saopštenju se kaže da je karta “simbolično” izdata, što oprilike i opisuje realno stanje stvari, a to je da pored reklamne priče JAT još uvek nema prave elektronske karte.

Ipak, novi JAT-ov web sajt ima neke opcije za online pretraživanje letova i pravljenje rezervacija i mnogo je upotrebljiviji od stare verzije. Kod pretraživanja možete izabrati destinaciju i datume odlaska i povratka, a sistem će prikazati najnižu dostupnu cenu karata, što zavisi od stepena popunjenosti leta – prva mesta  se prodaju po najnižoj ceni, a kako se let popunjava tako raste i cena u nekoliko koraka. Ako tražite najnižu tarifu, obavezno stavite da opcija “Fleksibilni datumi polaska/povratka” bude uključena. Tada će biti prikazana tabela sa svim letovima nekoliko dana pre i posle izabranog datuma, sa informacijama o najnižoj tarifi za svaki let (odnosno kombinaciju odlaznog i dolaznog leta ako uzimate povratnu kartu), pa možete pronaći varijantu koja vam najviše odgovara.

Probao sam kako radi ceo sistem i uspeo da rezervišem karte – nisu prave elektronske pošto su na kraju ipak morale da se plate i podignu u nekoj poslovnici JAT-a, ali ipak je pronalaženje i izbor odgovarajućeg leta značajno olakšano. JAT navodi da cena koja stoji na sajtu nije garantovana, već će to biti važeća cena u trenutku izdavanja karte u poslovnici . Rezervacija napravljena na web-u će biti držana 4 dana, tako da treba požuriti da ne bi ostali bez povoljnije tarife. Ipak u našem slučaju je ispoštovana najniža “promotivna” cena po kojoj smo izvršili rezervaciju (nešto ispod 100 EUR u jednom smeru za Beograd-London, sa svim taksama) . Prilikom rezervacije treba ostaviti i podatke o kreditnoj kartici, ali nisam primetio da JAT ove podatke koristi – plaćanje se radi na klasičan način (plastikom ili kešom) kada se dođe po kartu. Inače zgodan detalj je što možete izabrati i preferenciju za sedište u avionu, recimo neko sa više mesta za noge 🙂 (nažalost, na mom letu su ta mesta već bila popunjena).

Iza online rezervacija karata na JAT.com stoji Amadeus-ov sistem e-Travel koji podržava sve opcije za izdavanje elektronskih karata, tako da pretpostavljamo da neće biti problem da JAT te karte zaista i uvede, ali pravo rešenje će biti tek onda kad bude omogućeno online plaćanje u domaćoj valuti i domaćim karticama.

Potvrda o rezervaciji se šalje na e-mail

Engleska &Putopis &Škotska 23 May 2007 12:10 am

Sledeće putovanje

Jedan od razloga za aktiviranje sajta je planiranje sledećeg putovanja u Englesku i Škotsku, što je donelo sveža iskustva vezana za online rezervacije i kupovinu karata, sa naglaskom na traženje popusta i najpovoljnije tarife :). Planovi su u međuvremenu (uglavnom) finalizovani :), pa će se za koju nedelju ovde naći novi putopis i direktni izveštaji sa lica mesta. Lutajući deo ture će uključiti London – Sheffield – Manchester – Edinburgh – Highlands & Skye – Glasgow – London, a posle će London poslužiti kao baza za uz još neke izlete (trenutno u planu Bath, Bristol i Oxford).

Putopis 22 May 2007 10:00 pm

Za početak…

Evo konačno prilike da se iskoristi davno registrovani web domen, za malo piskaranja o putovanjima i sličnim stvarima. Naravno, ima mnogo planova za širenje sajta, ali za početak ovo će biti mali blog sa pričama o budućim, trenutnim i bivšim putovanjima. Dobrodošli na putopis (.com). 🙂