Srbija &Velika Britanija 22 Aug 2007 12:45 am

British Airways online u Beogradu

British Airways je na beogradskom aerodromu postavio štand za promociju Internet servisa za kupovinu karata i prijavljivanje za let. Nisam još bio do aerodroma da vidim kako to izgleda, ali evo kakva su bila iskustva sa prijavljivanjem na londonskom aerodromu Heathrow.

Prvi korak je bio online rezervacija i plaćanje karata za naš let od Londona do Beograda (to je već opisano u blog-u, British Airways online). Kada kupite kartu online, dobijate broj rezervacije (booking reference) i elektronsku kartu koju možete odštampati. Kada dođe vreme za put, na samom aerodromu se koristi neki od kioska tj. terminala koji su postavljeni za samostalno prijavljivanje (check-in). Njihovo korišćenje je veoma jednostavno – trebate da ukucate broj rezervacije, odgovorite na nekoliko pitanja i na kraju odštampate vašu kartu za ulazak u avion. Najbolji deo ovog procesa (bar za mene:) je što po sami možete izabrati mesto u avionu gde želite da sedite – koji red, do prozora ili hodnika, itd. Ja sam, naravno, izabrao ono pored krilnih izlaza gde ima više mesta za noge (izbor tih mesta zahteva i da potvrdite da ste fizički spremni, u slučaju da treba koristiti izlaze za slučaj opasnosti).

Kada kupujete kartu na Internetu, negde u uslovima se napominje da pri dolasku na aerodrom morate pokazati kreditnu karticu kojom ste izvršili plaćanje. I zaista, u nekom trenutku je check-in kiosk zatražio da ubacim karticu u mašinu i zatim dozvolio nastavak procedure – zato pazite da ne krenete na put bez kartice koju ste koristili za plaćanje (pretpostavljam da mašina u kiosku samo skenira ali ne radi autorizaciju kartice, pa joj se može poturiti i neka druga, ali…).

Po završetku prijavljivanja sa odštampanom boarding kartom treba otići do “bagage drop-in” šaltera i predati prtljag – taj drop-in šalter je ustvari isto onaj šalter gde ste ranije čekali da završite celu proceduru, samo sada služi da donesete gotovu boarding kartu i ostavite prtljag. Dakle šalteri su i dalje neizbežni, ali samo korišćenje check-in kioska ubrzava celu proceduru i smanjuje gužve. Naravno, ukoliko putujete sa malo stvari možete preskočiti predavanje prtljaga i sve obaviti online pre polaska na put, ali uz potpuno idiotska ograničenja sadržaja ručnog prtljaga postalo je teško spakovati se na taj način.

Trackback This Post | Subscribe to the comments through RSS Feed

Leave a Reply