Putopis &Å kotska 01 Jul 2007 10:49 pm

Čudovište iz Loh Nesa

KiÅ¡a je pljuÅ¡tala, a mi smo skakali po obali dozivajući čudoviÅ¡te, ali Nesi se nije pojavila. Pitanje je da li se tzv. čudoviÅ¡te iz Loh Nes-a igde ikome zaista ukazalo, ali i pored toga fama o postojanju “nečega” u jezeru se održava i Loh Nes je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Å kotske. Samo jezero je pored velike povrÅ¡ine veoma duboko – najveća dubina iznosi 230 m, a uz tamnu vodu kroz koju se ne vidi daleko, lako se može proglasiti “rupom bez dna”.

Nekoliko nedelja pre naÅ¡eg dolaska, ponovo je neko video “neÅ¡to veliko” i to potkrepio video snimkom koji se vrteo po raznim televizijama (naravno, može se pronaći i na YouTube-u). Meni se snimak čini prilično neuverljivim, ali eto i tako se “Loch Ness Monster” legenda održava.

Kao i svuda u Škotskoj, vreme oko Loh Nes-a je promenljivo. Imali smo i trenutke sunca (dokaz na prvoj slici ispod), ali i teške oblake i kišu koja kao da nikad neće prestati. Da ne bi bilo da nema čudovišta, uz put smo videli nekoliko ljudskom rukom pravljenih primeraka, a ovo ljubičasto prikazano na poslednjoj slici čak može i da plovi (u kombinaciji sa škotskom maglom i velikim količinama vode života, neko bi ga mogao zameniti za pravo).

 Â