British Airways je na beogradskom aerodromu postavio štand za promociju Internet servisa za kupovinu karata i prijavljivanje za let. Nisam još bio do aerodroma da vidim kako to izgleda, ali evo kakva su bila iskustva sa prijavljivanjem na londonskom aerodromu Heathrow.

Prvi korak je bio online rezervacija i plaćanje karata za naÅ¡ let od Londona do Beograda (to je već opisano u blog-u, British Airways online). Kada kupite kartu online, dobijate broj rezervacije (booking reference) i elektronsku kartu koju možete odÅ¡tampati. Kada doÄ‘e vreme za put, na samom aerodromu se koristi neki od kioska tj. terminala koji su postavljeni za samostalno prijavljivanje (check-in). Njihovo korišćenje je veoma jednostavno – trebate da ukucate broj rezervacije, odgovorite na nekoliko pitanja i na kraju odÅ¡tampate vaÅ¡u kartu za ulazak u avion. Najbolji deo ovog procesa (bar za mene:) je Å¡to po sami možete izabrati mesto u avionu gde želite da sedite – koji red, do prozora ili hodnika, itd. Ja sam, naravno, izabrao ono pored krilnih izlaza gde ima viÅ¡e mesta za noge (izbor tih mesta zahteva i da potvrdite da ste fizički spremni, u slučaju da treba koristiti izlaze za slučaj opasnosti).

Kada kupujete kartu na Internetu, negde u uslovima se napominje da pri dolasku na aerodrom morate pokazati kreditnu karticu kojom ste izvrÅ¡ili plaćanje. I zaista, u nekom trenutku je check-in kiosk zatražio da ubacim karticu u maÅ¡inu i zatim dozvolio nastavak procedure – zato pazite da ne krenete na put bez kartice koju ste koristili za plaćanje (pretpostavljam da maÅ¡ina u kiosku samo skenira ali ne radi autorizaciju kartice, pa joj se može poturiti i neka druga, ali…).

Po zavrÅ¡etku prijavljivanja sa odÅ¡tampanom boarding kartom treba otići do “bagage drop-in” Å¡altera i predati prtljag – taj drop-in Å¡alter je ustvari isto onaj Å¡alter gde ste ranije čekali da zavrÅ¡ite celu proceduru, samo sada služi da donesete gotovu boarding kartu i ostavite prtljag. Dakle Å¡alteri su i dalje neizbežni, ali samo korišćenje check-in kioska ubrzava celu proceduru i smanjuje gužve. Naravno, ukoliko putujete sa malo stvari možete preskočiti predavanje prtljaga i sve obaviti online pre polaska na put, ali uz potpuno idiotska ograničenja sadržaja ručnog prtljaga postalo je teÅ¡ko spakovati se na taj način.