Velika Britanija 05 Jun 2007 01:46 am

Online prijava za vizu

Britanska ambasada već neko vreme omogućava online popunjavanje prijave za vizu, a od 1.aprila 2007. zahtev za vizu se može podneti isključivo putem Interneta. Online obrazac se popunjava na sajtu Visa4UK, prilično je dugačak i pitaće vas gomilu detalja. Zgodno je što možete u nekom trenutku pauzirati sa popunjavanjem i nastaviti ga neki drugi put, a na e-mail će vam biti poslata šifra sa kojom ćete nastaviti popunjavanje.

Kada konačno završite popunjavanje, možete zakazati razgovor u ambasadi, što se takođe radi online. Izgleda da Velika Britanija, odnosno Engleska, trenutno nije popularna destinacija, pošto smo imali prilike da zakažemo razgovor već za sledeću nedelju posle prijavljivanja. Kada izaberete vreme za razgovor u ambasadi, završili ste sa online delom posla. Treba odštampati kompletnu prijavu i poneti je u ambasadu, zajedno sa svim drugim potrebnim dokumentima (a lista potrebnih dokumenata je predugačka). Obratite pažnju da se spisak dokumenata koji navodi Visa4UK nešto razlikuje od onoga što traži Britanska ambasada u Srbji – obavezno konsultujte lokalni sajt ambasade da bi ste videli šta je zaista potrebno za vizu.

U ambasadu (Beograd, Resavska 46, sa desne strane u delu ka Birčaninovoj) treba stići nekoliko minuta ranije i javiti se obezbeđenju, koje će proveriti da li ste na spisku i pustiti vas unutra. Po ulasku u ambasadu treba sačekati da vas prozovu (što može potrajati ako je gužva, a naročito ako ste zakasnili na zakazani termin pa morate čekati da se oslobodi mesto), zatrpati ih dokumentacijom koju ste doneli i zatim sačekati na “razgovor”, gde će vam službenik postaviti nekoliko pitanja, uglavnom vezanih za dokumentaciju kojom ste potkrepili vašu želju da se vratite iz Ujedinjenog Kraljevstva (dakle potvrde o poslu ili studiranju, nekretninama, finansijama, itd) – ako im se učinite sumnjivim čekaće vas nezgodnija pitanja. Mi smo celu proceduru proceduru oko vize (ulazak, davanje dokumentacije, čekanje, razgovor) završili za oko 30 minuta što je odličan rezultat, mada smo čuli za slučajeve dužeg čekanja.

Obratite pažnju da ćete pri ulasku morati da isključite mobilne telefone i ostavite ih kod obezbeđenja – ako ste se parkirali na ulici u nekoj od parking zona preporučujemo vam da pre ulaska platite parking za bar dva sata, da se ne bi desilo da vam zbog dužeg zadržavanja zalepe kaznu zbog prekoračenja parkinga.

Trackback This Post | Subscribe to the comments through RSS Feed

Leave a Reply