Evropa &Prevoz &Srbija 25 May 2007 12:53 am

JAT online kupovina karata

 

Tzv. “nacionalni avioprevoznik” pustio je saopÅ¡tenje da je 25.aprila 2007. izdao prvu elektronsku kartu. U istom saopÅ¡tenju se kaže da je karta “simbolično” izdata, Å¡to oprilike i opisuje realno stanje stvari, a to je da pored reklamne priče JAT joÅ¡ uvek nema prave elektronske karte.

Ipak, novi JAT-ov web sajt ima neke opcije za online pretraživanje letova i pravljenje rezervacija i mnogo je upotrebljiviji od stare verzije. Kod pretraživanja možete izabrati destinaciju i datume odlaska i povratka, a sistem će prikazati najnižu dostupnu cenu karata, Å¡to zavisi od stepena popunjenosti leta – prva mesta  se prodaju po najnižoj ceni, a kako se let popunjava tako raste i cena u nekoliko koraka. Ako tražite najnižu tarifu, obavezno stavite da opcija “Fleksibilni datumi polaska/povratka” bude uključena. Tada će biti prikazana tabela sa svim letovima nekoliko dana pre i posle izabranog datuma, sa informacijama o najnižoj tarifi za svaki let (odnosno kombinaciju odlaznog i dolaznog leta ako uzimate povratnu kartu), pa možete pronaći varijantu koja vam najviÅ¡e odgovara.

Probao sam kako radi ceo sistem i uspeo da rezerviÅ¡em karte – nisu prave elektronske poÅ¡to su na kraju ipak morale da se plate i podignu u nekoj poslovnici JAT-a, ali ipak je pronalaženje i izbor odgovarajućeg leta značajno olakÅ¡ano. JAT navodi da cena koja stoji na sajtu nije garantovana, već će to biti važeća cena u trenutku izdavanja karte u poslovnici . Rezervacija napravljena na web-u će biti držana 4 dana, tako da treba požuriti da ne bi ostali bez povoljnije tarife. Ipak u naÅ¡em slučaju je ispoÅ¡tovana najniža “promotivna” cena po kojoj smo izvrÅ¡ili rezervaciju (neÅ¡to ispod 100 EUR u jednom smeru za Beograd-London, sa svim taksama) . Prilikom rezervacije treba ostaviti i podatke o kreditnoj kartici, ali nisam primetio da JAT ove podatke koristi – plaćanje se radi na klasičan način (plastikom ili keÅ¡om) kada se doÄ‘e po kartu. Inače zgodan detalj je Å¡to možete izabrati i preferenciju za sediÅ¡te u avionu, recimo neko sa viÅ¡e mesta za noge 🙂 (nažalost, na mom letu su ta mesta već bila popunjena).

Iza online rezervacija karata na JAT.com stoji Amadeus-ov sistem e-Travel koji podržava sve opcije za izdavanje elektronskih karata, tako da pretpostavljamo da neće biti problem da JAT te karte zaista i uvede, ali pravo rešenje će biti tek onda kad bude omogućeno online plaćanje u domaćoj valuti i domaćim karticama.

Potvrda o rezervaciji se Å¡alje na e-mail

One Response to “JAT online kupovina karata”

  1. on 05 Jun 2007 at 14:54 1.Barbara said …

    Tako je to kad covek pati od “dugih nogu” pa mora da juri komfornija mesta po avionima:)